add a link

Explosie in kerncentrale Doel

মতামত দিন
Fanpup says...
I remember visiting this website once...
Here's some stuff I remembered seeing:
Door: Patrick Lefelon en redactie 1/11/15 - 10u00  Bron: Eigen berichtgeving - Belga
UPDATE Rond 23 uur gisteravond is in de kerncentrale van Doel alarm geslagen, nadat een transformator was ontploft op de site van kernreactor Doel 1. De ontploffing ging gepaard met een kleine brand. Het is nog niet duidelijk wat de ontploffing heeft veroorzaakt. In de Nederlandse gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht, vlakbij de Belgische grens en de kerncentrale van Doel, is men bezorgd. De lokale politieke partij GBWP roept op tot een definitieve sluiting.
Iets voor 23.00 uur zaterdagavond vond een kleine ontploffing plaats, gevolgd door een brand op een transformator in Doel 1 van de kerncentrale van Doel. Het ging om een redelijke knal, die ook in de omgeving te horen was. De brand duurde zo\'n 20 minuten, aldus Doel-woordvoerster Els De Clercq.
De automatische blusinstallatie boven de transformator is in werking geschoten. De bedrijfsbrandweer zorgde voor de nabluswerken. De brandweer van Beveren was opgeroepen, maar diende niet tussen te komen.
De kernreactor Doel 1 lag al sinds begin van het jaar stil, omdat de levensduur van veertig jaar was bereikt. Er was dan ook geen splijtstof aanwezig. Er zijn dan ook geen gevolgen voor medewerkers, omwonenden of voor het leefmilieu, maakt de kerncentrale zich sterk.
Doel 4, die wel nog actief is en stroom levert, heeft tijdens of na het incident nooit stilgelegen.
"Dit toont nog maar eens aan hoe onvoorzichtig het is om geen milieueffectenrapport te eisen voor de heropstart en levensduurverlenging van Doel 1."
Het incident in de kerncentrale van Doel 1 toont nog maar eens aan hoe onvoorzichtig het is om geen milieueffectenrapport te eisen voor de heropstart en levensduurverlenging van Doel 1. Dat zegt sp.a-kamerlid Johan Vande Lanotte. "Dit is het zoveelste incident in een kerncentrale, deze keer net in die die men wil verlengen. Dit zegt veel over de keuze die is gemaakt om met deze oude installaties verder te willen werken", aldus Vande Lanotte nog.
Hij wijst er op dat sp.a en Groen hebben voorgesteld om, in plaats van Doel 1 en 2 te verlengen, een extra kabel met Nederland te leggen. "Men wou dit niet doen en wou verder gaan met Doel 1 en 2. Als blijk dat dat nu niet meer kan en men met stroomtekorten zit, is dit de verantwoordelijkheid van de regering", argumenteert het sp.a-kamerlid.
Kristof Calvo (Groen) treedt Vande Lanotte bij: "Dit is nog maar eens een incident in een kerncentrale. De tel is bijna niet meer bij te houden", aldus Calvo. Het Groen-kamerlid ziet in de explosie en brand geen reden tot paniek, maar wel tot actie. "Er is nog een parlementaire stemming nodig over de verlenging. Ik roep de regering op de verlenging van Doel 1 en 2 niet te laten doorgaan."
Tegelijkertijd met de ontploffing en brand in Doel 1 vond een kleine spanningsdip op het stroomnet plaats. Dat bevestigt Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet zondag. Die spanningsdip was lokaal merkbaar, in het noorden van het land. "Het is mogelijk dat mensen dat thuis gemerkt hebben. De lichten kunnen heel kort hebben geflikkerd", luidt het bij Elia. "Er is momenteel geen enkele impact meer op het net. Er is geen probleem met de bevoorradingszekerheid", aldus nog Elia.
De transformator van Doel 1, waar zaterdagavond een kleine ontploffing en brand uitbrak, stuurt normaal elektriciteit die wordt opgewekt in Doel 1 naar het stroomnet. Doel 1 ligt evenwel stil, er werd dus geen elektriciteit in het net gestuurd. Wel was de transformator nog gekoppeld aan het net, om elektriciteit te kunnen halen uit het net. Het is nog niet duidelijk wat de link is tussen de brand en de spanningsdip op het net, luidt het bij Electrabel.
Door die stroomval trad zaterdagavond een noodstop in werking bij afvalverwerkingsbedrijf ISVAG in Wilrijk. Daar wordt afval verbrand en omgezet in energie voor meer dan 20.000 gezinnen. "Er is geen schade aan onze turbine, alles is perfect onder controle", aldus een lid van het management van ISVAG. Pas als Electrabel het licht op groen zet, zal de centrale weer worden heropgestart.
Doel , Kernenergie , Energie , Beveren , Oost-Vlaanderen , België
Konvooi met kernafval van Frankrijk (over België) op weg naar Borssele
read more
save

0 comments